fbpx

Wintersporttips

In de nieuwsbrief geeft Geoffrey elke maand een speciale tip. Op deze pagina hebben wij alle tips voor u verzameld!

Gosau (oostenrijk)

Zondag 3 maart 2024 gaat de skischool naar Gosau in oostenrijk voor een Relax wintersport. We verblijven in Hotel Sommerhof. Het is een 4 sterren Hotel met 3/4 pension, zwembad en sauna naast de piste.

Hotel met 3/4 pension
5 dagen skiles van 2,5 uur

Scandinavië

1-12-2020 “Wilt u toch op wintersport tijdens de feestdagen dan kunt u Noorwegen en Zweden overwegen, hier zijn de pistes gewoon geopend! Mocht u die kant opgaan dan wordt dit gegarandeerd een compleet andere ervaring dan een wintersportvakantie in de Alpen. U kunt op de piste bijvoorbeeld zomaar oog in oog komen te staan met een eland of rendier! Naast skiën kunt u hier veel andere bijzondere activiteiten ondernemen zoals een sneeuwscooter of hondensledetocht maken, het Noorderlicht spotten en ijsvissen. Het grootste skigebied van Scandinavië is het Zweedse Åre met ruim 90 kilometer aan pistes. Voor de echte ‘kilometervreters’ waarschijnlijk te klein maar voor families zeer geschikt. Houd wel rekening met korte dagen (weinig licht) en het feit dat u met de boot of het vliegtuig moet, hetgeen de reis al snel wat duurder maakt.”

Japan

22-10-2019 Hierboven is de naam Japan al gevallen. Geoffrey legt uit waarom een reis naar dit Aziatische land zeer de overweging waard is: “Je zou het misschien niet verwachten, maar met 305 skigebieden is Japan één van de grootste wintersportlanden ter wereld. Na Amerika, dat 428 gebieden kent, komt Japan op de tweede plaats. Oostenrijk completeert de top drie met 275 skigebieden. Vooral op het noordelijke eiland Hokkaido zijn de omstandigheden ideaal. Twintig meter sneeuw per seizoen is voor de Japanners niet eens een strenge winter! Over de sneeuwcondities hoeft u zich sowieso geen zorgen te maken. In tegenstelling tot de Alpenlanden ligt er in Japan vanaf december meters sneeuw. In combinatie met prachtige bergen, moderne liften en prima faciliteiten maakt dit van Hokkaido een topbestemming. Helaas ligt het wat verder weg van Nederland, maar het is natuurlijk ook prima te combineren met een rondreis door dit bijzondere land”.

Wintersporttrein

30-10-2021 Geoffrey: “Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in onze maatschappij. De meest duurzame manier van op wintersport gaan is ongetwijfeld de trein. Al jarenlang rijdt de Alpen Express: een speciale wintersporttrein die diverse Nederlandse stations verbindt met bestemmingen in Italië en Oostenrijk. Daarnaast zijn er de Ski Thalys, die u rechtstreeks naar de Franse Alpen brengt, en de NightJet is een nachtrein die dagelijks richting Zwitersland vertrekt. Een nieuwe (slaap)trein die onder meer naar het Oostenrijkse Innsbruck rijdt is de trein van het bedrijf Green City Trip. Rondom Innsbruck liggen maar liefst 13 skigebieden die samen de Olympia Region Innsbruck vormen. Vorige week heeft deze trein zijn eerste rit gemaakt.U kunt een arrangement boeken waarbij twee overnachtingen in een slaapcoupé zijn inbegrepen (retour) en twee overnachtingen in een hotel naar keuze. Een voordeel van een dergelijk arrangement is dat u effectief drie skidagen heeft. U arriveert ’s ochtends vroeg en kunt dan direct de piste op. De terugreist is op dag vier in de avond.”

28-11-2018 Geoffrey: “Persoonlijk heb ik een voorkeur voor mijn eigen auto maar wanneer u op een duurzame manier wilt reizen kunt u beter de bus of trein nemen. Een ander voordeel hiervan is dat u zich niet druk hoeft te maken om winterbanden en sneeuwkettingen. Vanaf 2 december 2018 t/m 16 maart 2019 rijdt de Alpen Express: een speciale wintersporttrein die diverse Nederlandse stations verbindt met bestemmingen in Italië en Oostenrijk. De Ski Thalys brengt u rechtstreeks naar de Franse Alpen en NightJet is een nachtrein die dagelijks richting Zwitserland vertrekt. Naast de treinen rijden de Royal Class-bus en Flixbus voor lage tarieven naar de sneeuw!”.

Vliegtuig

31-10-2018 “Gaat u een midweek of lang weekend skiën? Denk dan eens aan het vliegtuig als vervoersmiddel. ‘s Ochtends stapt u in het vliegtuig en ‘s middags staat u al op de piste. Geen oneindige wegwerkzaamheden en de bijbehorende files op de Duitse Autobahn en geen dure tolwegen meer naar de Franse Alpen. De reisstress is een stuk minder en u komt heerlijk uitgerust aan op de plaats van bestemming. Let er wel op dat het skigebied dichtbij een luchthaven ligt zoals bijvoorbeeld Innsbruck en Salzburg in Oostenrijk en Chambéry en Genève in Frankrijk. Maak u er ook zeker van dat de transfer naar de accommodatie bij de prijs is inbegrepen.”

Winterbanden

15-02-2018 Deze maand geeft Geoffrey een tip over winterbanden en dan specifiek welke regels in welke landen gelden. “In Duitsland moet u erop letten dat uw banden een symbool met een sneeuwvlokje en bergtop hebben, dat is verplicht vanaf januari 2018. In Oostenrijk zijn t/m 15 april winterbanden verplicht en moet de profieldiepte minimaal 4 millimeter zijn. In Frankrijk is dit 3,5 millimeter. In Zwitserland zijn winterbanden gek genoeg niet verplicht”. Klik hier voor een compleet overzicht van de regels die gelden in alle Europese landen. Zo weet u zeker dat u goed voorbereid op reis gaat!

Piste keurmerk

03-03-2020 Serfaus is één van de skigebieden in Oostenrijk die over een zogenaamde Pisten Gütesiegel beschikken. Dit is een keurmerk voor de pistes in skigebieden. Op bijna iedere pistekaart staat deze afgebeeld, voorzien van de jaartallen van het lopende winterseizoen. Eén van de terreinen waarop het Pisten Gütesiegel eisen stelt, is de indeling van de pistes naar moeilijkheidsgraad. Met de bekende kleuren blauw, rood en zwart wordt aangegeven in welke categorie een piste valt. Voor een blauw piste geldt dat de helling en dwarshelling niet steiler mogen zijn dan 25%, met uitzondering van korte pistestukken in open terrein. Voor rood is dit percentage 40% en wanneer pistes deze waarden overschrijden zijn ze zwart.

Welke kleur piste moet ik skiën?

De meest gangbare pistekleuren zijn blauw, rood en zwart. Hierbij geldt blauw als makkelijk, rood als gemiddeld en zwart als moeilijk. Oftewel gebaseerd op de maximale hellingsgraad van de piste. In sommige landen kom je ook groene pistes tegen. Heel makkelijk. In de VS en Canada is er zelfs nog een gradering hoger Dubbel zwart.

Groene Pistes:
Met name in Frankrijk, Zweden en Noorwegen kom je veel groene pistes tegen. Deze zeer vlakke afdalingen zijn perfect voor beginners om op te oefenen en hebben een hellingsgraad tussen de 6 en 25%

Blauwe pistes:
Het zijn de perfecte hellingen om je skitechniek op te oefenen, omdat de maximale helling niet groter is dan 25%. Je kan hier rustig skiën en gevorderden gebruiken deze afdalingen om heerlijk op te carven.

Rode Pistes:
Met een rode piste wordt het een stukje moeilijker. Deze afdalingen zijn gemiddeld van niveau en hebben een hellingsgraad van tussen de 25% en 40%. Wie op zoek is naar meer uitdaging, kan zich wagen aan een rode piste.

Zwarte Pistes:
De nachtmerrie van beginners en de droom van gevorderden: zwarte pistes. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar hebben gemeen dat de hellingsgraad hoger is dan 40%. In de Alpen vind je er zelfs een aantal met een maximale hellingsgraad van hoger dan 70%!

Skiroute:
Soms zie je ook skiroutes op de pistekaart staan. Vaak rood gestippeld of geel van kleur. Een skiroute is een piste die gemarkeerd en beveiligd is, maar in de meeste gevallen niet geprepareerd. Beginners kunnen hier het best ver bij uit de buurt blijven, maar voor gevorderde skiërs is het een leuke afwisseling en bovendien mooie stap naar het off-piste skiën. Skiroutes worden (meestal) niet onderverdeeld in niveaus.

Snowfarming

01-09-2018 Geoffrey zijn eerste tip van het nieuwe seizoen gaat over wintersportgebieden die al vroeg open gaan. “Zelfs in de herfstperiode is het al mogelijk om de eerste bochten van het seizoen te maken, bijvoorbeeld op de gletsjers in de Alpen. Maar ook steeds meer niet-gletsjergebieden doen aan het zogenaamde “snowfarming”, een techniek waarbij sneeuw op de piste wordt hergebruikt. Voordat u naar de Alpen afreist is het verstandig om altijd de websites van de skigebieden te bekijken. Zo bent u er zeker van dat de, en zo ja welke, skiliften er open zijn. Vroeg in het seizoen blijft dit namelijk altijd de vraag!”

Sneeuwsoorten:

Ribbelsneeuw : Wie er vroeg bij is, geniet van vers geprepareerde pistes van de pistebully’s. Ribbelsneeuw is uitstekend voor de zowel beginnende als gevorderde wintersporter en prima geschikt voor het maken van grote bochten (op hoge snelheid).

Poedersneeuw: De favoriet van menig wintersporter. Poedersneeuw betekent veelal dat je tot over je enkels in de verse sneeuw staat en het gevoel hebt alsof je zweeft. Gevorderde skiërs en snowboarders zijn dol op deze sneeuwsoort, die zich overigens uitstekend leent voor off-piste.

Firn sneeuw: Wanneer het voorjaarszonnetje de sneeuw doet smelten en deze later weer bevriest, ontstaan er grote korrelachtige kristallen. Zodra het zonnetje er weer aan te pas komt, wordt de bovenste laag zachter en blijft de onderste laag hard. Dit zorgt voor goede grip en stabiliteit. Firn sneeuw draait echter wel om timing, want voor je het weet wordt ook de onderste laag zacht en is het al snel minder.

IJs: Een ijzige piste kan lastig zijn, zeker voor beginners. Je valt sneller, hebt weinig grip en komt moeizaam naar beneden. Vooral na regen, kan de piste veranderen in een ijzige plaat en hoor je een piepend en schrapend geluid onder je ski’s of board.

Slush: De meest bekende vorm van slechte sneeuw is slush. Slush ontstaat wanneer de temperatuur te hoog is en de sneeuw smelt. Dit heeft waterige papsneeuw tot gevolg en dit is natuurlijk niet lekker skiën. Grip, balans of bochtjes draaien in slush sneeuw is een lastig verhaal. In diverse landen heeft men een benaming aan slush sneeuw gegeven:  papsneeuw (NL), la soupe (Frankrijk), Gatsch (Australië), pappa (Italië), sorbet (Zweden) en de Amerikanen noemen het porridge of mashed potatoes.

Ideale lengte ski’s

31-01-2020 Deze maand gaat Geoffrey’s wintersporttip over de ideale lengte van ski’s. “Als basisregel geldt dat pisteski’s 10 tot 20 centimeter korter kunnen zijn dan uw lichaamslengte. Voor een beginnend skiër mag dit zelfs nog een fractie korter zijn. Schouderhoogte is dan een mooi uitgangspunt. Ook de lichaamsbouw speelt mee bij het bepalen van de juiste lengte. Als u wat zwaarder bent kunt u beter op een wat langere ski stappen. Hetzelfde geldt voor het technische niveau; als u beter skiet kunt u eenvoudiger overweg met langere ski’s, waarmee in principe harder geskiet kan worden. Daarnaast speelt ook het terrein een belangrijke rol. In off-piste terrein is er meer drijfvermogen nodig, waardoor een ski op lichaamslengte, of zelfs langer, aan te raden is. Daarentegen moeten freestyle ski’s juist wat korter zijn om eenvoudig te kunnen draaien. In de onderstaande afbeelding is dit goed weergegeven.

Kleding

30-12-2019 “Ik heb altijd drie lagen aan op de piste. Dit zogenaamde 3-lagensysteem is inmiddels niet meer weg te denken, de tijd van een dikke trui is voorbij. Dit systeem bestaat uit een goede basis/onderlaag die de huid droog houdt en vocht afvoert (thermo ondergoed), vervolgens een isolatie/tussenlaag voor verdere afvoer van vocht en als laatste een beschermende buitenlaag voor bescherming tegen weer en wind. Dit lagensysteem zorgt ervoor dat u flexibel bent omdat u gemakkelijk iets kunt vervangen op de piste. Op warme dagen kiest u bijvoorbeeld voor een dunnere tussenlaag. Het systeem wordt overigens voornamelijk toegepast op het bovenlichaam. Bij de benen volstaat meestal maximaal twee lagen; de eerste laag thermo ondergoed en een natuurlijk een leuke skibroek”.

Wintersport apps

04-04-2018 Waar Geoffrey in de vorige nieuwsbrief zijn favoriete ‘voorpret’ apps prijs gaf vertelt hij deze maand zijn tip over de leukste app voor op de piste: “Op de piste maak ik met name gebruik van de Ski Tracker app. Met deze app kunnen skiërs en snowboarders bijvoorbeeld hun topsnelheden en afgelegde afstanden op de piste berekenen en zo alles uit hun wintersportvakantie te halen!”
02-03-2018 Deze maand geeft Geoffrey een tip over de leukste/beste ‘voorpret’ apps. “Zelf maak ik gebruik van de Sneeuwhoogte app. Met deze app kun je informatie over sneeuwhoogtes vinden van alle pistes in Europese skigebieden. Daarnaast zijn hier onder andere de weers- en sneeuwverwachting en informatie over pistes en skiliften te raadplegen. Door gebruik te maken van live webcams kun je zelfs de skigebieden bekijken in de app, wat natuurlijk supergaaf is! Overigens is ook de Bergfex/Ski app hiervoor zeer geschikt.”

Lawinepiepers

02-03-2019 Geoffrey vertelde in de vorige nieuwsbriefalles over lawinepiepers. Deze maand gaat hij opnieuw in op manieren om uw veiligheid op de piste te vergroten: “Naast mijn lawinepieper maak ik ook gebruik van een rug protector. Zeker voor freestylers, freeriders en snowboarders is het dragen van een rugprotector aan te raden. Belangrijk hierbij is dat deze de gehele wervelkolom tot het stuitje bedekt. Voor iedere skiër / snowboarder raad ik daarnaast een helm aan. Voor kinderen tot 15 jaar is deze in Oostenrijk zelfs verplicht.”

01-02-2019 Geoffrey’s wintersporttip over het recente lawinegevaar waar met name Oostenrijk en Zuid-Duitsland last van hadden. “Omdat ik veel off-piste ski, maakt de lawinepieper altijd onderdeel uit van mijn uitrusting. Dit is een apparaat dat ellipsvormige, elektromagnetische (niet hoorbare) radiogolven uitzendt en ontvangt. Een lawinepieper die is ingeschakeld op ‘ontvangen’ kan het signaal opvangen van een andere pieper die ingeschakeld is op ‘zenden’. Op deze manier kan de pieper die de bedolven persoon bij zich draagt opgespoord worden. Zelf heb ik de pieper gelukkig nog nooit nodig gehad, maar draag ik hem wél altijd bij me omdat de kans om een lawine te overleven door het apparaat namelijk een stuk groter wordt”. Voor vragen over de bijvoorbeeld de werking van de lawinepieper kunt u voor of na de les bij Geoffrey terecht.

Skischoenen

27-12-2018 Geoffrey sluit het jaar af met een tip over skischoenen: “Een vaak gemaakte fout is dat skischoenen te groot worden gekocht. De voet probeert in dit geval letterlijk ‘krampachtig’ grip te krijgen in de skischoen. Het resultaat is kramp, pijn en soms zelfs blaren. Vaak wordt dan gedacht dat de schoenen te klein gekocht zijn, terwijl het tegengestelde waar is: de schoenen zijn juist te groot gekocht! Zelf laat ik altijd mijn skischoenen op maat maken. Het mooie is dat hiervoor diverse speciaalzaken in Nederland zijn.“

Waxen en slijpen

Wij kunnen ook jouw ski’s en snowboard slijpen! Het regelmatig slijpen en waxen van je ski’s en board levert meer plezier op. Zo gaat het bochten maken soepeler. Wist je dat er na een week wintersport soms nog maar 40% van van de oorspronkelijke scherpte over is? Breng je ski’s of board bij ons langs en je krijgt ze weer als nieuw terug!

Spelletjes

30-09-2021 Geoffrey: “Zeker nu de après-ski dus aangepast gaat plaatsvinden, is het leuk om de avonduren te vullen met spelletjes. Een spel dat ik kan aanraden is Ski d’Alpine. Dit is een fantastische wintersport bordspel dat staat voor samenzijn, verrassingen, een beetje strijd, maar vooral voor heel veel speelplezier. Het artwork is volledig in winterse sferen met een prachtig skigebied, het bergdorp ‘Alpine’ en leuke bezienswaardigheden. Piste-afdalingen, skiliften, de reddingshelikopter, Bernard de pistehond en de vele opdrachtkaarten maken Ski d’Alpine dynamisch, veelzijdig en spannend voor het hele gezin. Leuk om als verjaardags- of kerstcadeau te geven!” Het bordspel is bij Skicentrum Heerhugowaard verkrijgbaar voor € 34,95

26-9-2020 Geoffrey: “Ik vind het persoonlijk erg jammer dat erg géén après-ski meer is toegestaan in Oostenrijk maar natuurlijk zijn er genoeg leuke alternatieven te bedenken! Een klassieker die ik zelf erg leuk vindt om te doen is de Krokodil met Kiespijn, maar ook voor een ‘ouderwets’ potje kaarten of monopoly kun je mij altijd porren. Daarnaast zijn zowel 30 Seconds, in verschillende teams strijd je tegen elkaar om in 30 seconden zo veel mogelijk woorden te raden die één van uw teamgenoten omschrijft, als Ticket to Ride echte aanraders. Met dit bordspel reist u per trein door heel Europa en bouwt u bijvoorbeeld een spoorweg tussen Wenen en Zurich! Geen spelletjesliefhebber? Overweeg dan om een hotel met sauna en/of zwembad te boeken!”

Dolomieten

23-10-2020 “Naast skifanaat ben ik ook wielerfan. Ik vind het altijd leuk om op tv bekende bergen te zien in de etappes, zoals de Tourmalet in de Tour de France. Gisteren stond in de Giro D’Italia een mooie bergrit op het programma die onder meer langs de Passo dello Stelvio voerde. Het skigebied hier is heel klein met slechts 9 km aan pistes waar alleen in de zomer (!) geskied kan worden omdat het in de winter onbereikbaar is. Een stuk groter is Dolomiti Superski, welke uit maar liefst 12 skigebieden, 1.200 kilometer piste en 450 skiliften bestaat en daarmee de grootste skiregio van de wereld is. Deze twaalf skiregio’s bevinden zich aan de zuidoostkant van de Alpen en liggen middenin de Dolomieten. Alle skigebieden van de Dolomiti Superski zijn toegankelijk met één skipas. Het gebied kan als goed alternatief dienen wanneer u een keer niet naar Oostenrijk of Frankrijk op wintersport gaat”.

Kitzbühel

18-11-2019 In de wintersporttip van begin oktober nam Geoffrey u mee naar de World Ski Awards die deze week plaats vinden in het Oostenrijkse Kitzbühel. “Dit evenement wordt niet geheel toevallig in Kitzbühel gehouden. Samen met Lech, waar de Koninklijke familie haar skivakantie viert, behoort dit binnen Oostenrijk tot de duurste skigebieden. Ook Zwiterse bestemmingen als Zermatt, St. Moritz en Verbier en het Franse Courchevel zijn erg duur. Er zijn echter ook voor de wintersporters met een kleine beurs voldoende locaties in de Alpen waar je voor heel weinig geld al een week op de piste kan staan. Er zijn grofweg twee type budgetbestemmingen: de grote, massale skigebieden die vaak in Frankrijk te vinden zijn en de kleine, onbekende skigebieden. In deze vaak authentieke skigebieden is het erg rustig op de piste. In Oostenrijk kan ik de gebieden Achensee en Grosseck Speiereck aanraden!”

De steilste pistes van de Alpen

Le tunnel – Alpe d’Huez 70%
Direttissma (56) – Serfaus-Fiss-Ladis 70%
De muur -Avorias 76%
Harakiri – Mayrhoven 78%
Langer Zug – Lech-Zürs 80%
Gamsleiten 2 – Obertauern 100%
Manfred Pranger piste (1b) – Steinach am Brenner  102%

Ideale skigebieden voor beginners in Oostenrijk

Op zoek naar skigebieden voor beginners in Oostenrijk? Hier een aantal skigebieden waar jij als beginnende skiër met een gerust hart kunt gaan skiën:
Pertisau am Achensee: de Zwölferkopf
Tiroler Zugspitz Arena, (Berwang, Ehrwald en Biberwier)
SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental
Almenwelt Lofer
Wildkogel-Arena
Kaunertal
Montafon
Vitales Land: Tannheimer Tal & Reutte
Rohrmoos
Turracher Höhe

Vroegboeken

03-10-2022 De laatste jaren bieden (zeker de grote) wintersportgebieden de mogelijkheid tot het online kopen van skipassen. Het is daardoor mogelijk om nu al skipassen te kopen. Vaak ziet hier een aantrekkelijke vroegboekkorting op, zoals bij het Oostenrijkse Sölden waar je nu met 20% korting een skipas kunt kopen. Het goede nieuws is dat de huidige prijzen te allen tijde geldig blijven. Dus mocht er nog een extra prijsstijging komen dan betaal je dit niet extra. Mocht je de vakantie al geboekt hebben of binnenkort gaat boeken, dan zou ik dus direct de skipas(sen) er online bijkopen. Daarnaast bieden, zeker de Franse skigebieden, heel hoge kortingen speciaal voor senioren en soms skien zij zelfs gratis.

02-10-2019 Geoffrey zijn eerste tip van het nieuwe seizoen gaat over het vroegboeken van wintersport. “Zelf heb ik mijn vakantie in maart 2020 naar Ischgl, met de fysiotherapeuten van LEEF!, afgelopen zomer al geboekt. Zeker bij populaire bestemmingen in drukkere vakantieweken is dit aan te raden, omdat op die manier voorkomen kan worden dat er kilometers buiten een wintersportdorp moet worden verbleven. Vooral als je met familie of met vrienden op pad gaat wil je er zeker van zijn dat je accommodatie aan alle gewenste eisen voldoet. Maar als er eenmaal geboekt is, is het natuurlijk altijd spannend of er wel geskied of gesnowboard kan worden wanneer je maanden later op de plek van bestemming aankomt. Als er op een bepaald aantal dagen voor vertrek ter plekke minder dan één derde van de skiliften draait, dan kan er bij sommige reisorganisatie worden omgeboekt naar een bestemming met meer geopende liften of kun je je geld terug krijgen. Check dit dus van tevoren bij de reisorganisatie!”

03-04-2019 Geoffrey geeft alvast een tip voor het boeken van een wintersportbestemming voor volgend jaar: “In het seizoen 2019-2020 wordt de voorjaarsvakantie waarschijnlijk drukker dan afgelopen jaar. Onze regio Noord-Nederland heeft 15 t/m 22 februari vakantie. Doordat de regio’s Parijs en Marseille tegelijkertijd vakantie hebben zal het die week vooral in Frankrijk druk worden. De week erna hebben ook veel landen en regio’s op hetzelfde moment vakantie, waaronder Midden- en Zuid-Nederland, België, Beieren en twee Franse regio’s. De druk op accommodaties zal in die weken waarschijnlijk groter zijn dan dit jaar: niet alleen in de populaire skigebieden, maar vanwege de schoolvakanties ook in de familieskigebieden. Wilt u gegarandeerd zijn van een plekje in uw favoriete skigebied? Dan is mijn tip om niet te lang te wachten met boeken!”

27-08-2021 Natuurlijk heeft Geoffrey ook in het nieuwe seizoen weer elke nieuwsbrief een wintersporttip voor u. In de speciale zomeruitgave van de nieuwsbrief hebben we verteld dat Geoffrey deze winter naar het Oostenrijkse Ischgl op wintersport gaat. Mocht u van plan zijn naar Frankrijk te gaan dan raadt Geoffrey aan om heel snel te boeken: “Veel mensen hebben één of twee jaar niet van hun wintersportvakantie kunnen genieten en daarom verwacht ik komend seizoen een enorme drukte op de pistes. Ik raad aan om nu al naar uw volgende wintersportvakantie te gaan kijken, zeker als u tijdens een drukke periode zoals de herfst of voorjaarsvakantie gaat. De voorjaarsvakantie valt in ‘onze’ regio Noord-Nederland een week eerder ten opzichte van Midden- en Zuid-Nederland, te weten 19 – 27 februari 2022. Onze voorjaarsvakantie valt daarentegen wél samen met de vakantie in Frankrijk. Omdat Fransen vaak in eigen land op wintersport gaan zou ik zeker niet te lang wachten wanneer u hierheen wilt. Voor Oostenrijk ligt de piek een week later. Deze ligt op het moment dat het in Duitsland voorjaarsvakantie is”.

Wintersport verzekeringen

01-01-2018 Geoffrey geeft een tip over verzekeringen: “Gaat u binnenkort op wintersportvakantie? Controleer voordat u weggaat goed uw polis, zodat u vooraf weet wat wel en niet wordt gedekt. Met zowel een zorgverzekering als reisverzekering is dit raadzaam om te doen. De zorgverzekering omdat medische kosten in het buitenland vaak worden vergoed tot de in Nederland geldende prijzen bij een ongeval. De kosten in bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland kunnen een stuk hoger uitpakken doordat u daar in een privékliniek terecht kan komen. Voor de reisverzekering is soms een speciale wintersportdekking nodig. En houdt u er – net als ik – van om off-piste te skiën of boarden? Controleer dan uw polis extra goed: off-piste is namelijk bijna nooit gedekt”.

Aantal calorieën verbrand je met skiën?

Heb je het goede voornemen om in het nieuwe jaar meer te bewegen? Je zou het misschien niet zeggen, maar op één dag op de piste verbrand je duizenden calorieën! Uiteraard wisselt het exacte caloriegebruik per soort skiër, maar uitgaande van een normale skiër verbrand je 402 calorieën per uur als je rond de 60 kg. weegt, 490 calorieën bij 70 kg. en 560 calorieën bij 80 kg. Met dit in je achterhoofd smaakt je biertje of ‘Kaiserschmarrn’ nog een stuk beter! We hebben geen meting gedaan, maar we gaan er vanuit dat het aantal calorieën met een skiles bij Skicentrum Heerhugowaard ongeveer hetzelfde is.